HBvLoon: Vandetut!

vrijdag 11 februari 2022 13:44


Nieuw Coronavirus (Ziekte: COVID-19, Virus: SARS-CoV-2) | Coronavirus  Covid-19Uw correspondent Jo van Mulcken van Het Belang van Loon (HBvLoon) zit achter een lekker tasje koffie in KultuurHuis De Tijd Hervonden en bladert door de kranten van de laatste week. Leest u zijn beschouwingen over de politiek in onze gouw.


Vandetut!

Crosstrainer Sen Vys had tijdens een wedstrijd naar één van zijn kadetten geroepen: 'ge rijdt gelijk ne Vandetut'. Onmiddellijk kreeg hij een lawine van berichten over zich heen voor dit scheldwoord (!?). Sen Vys vergoelijkte zijn uitspraak door duidelijk te maken dat hij Pom en Seef Vandetut bedoelde - wat voor de meeste Limburgers wel evident was. Enfin, Sen riep dit naar de jonge wielrenner, omdat deze van bij de start van de wedstrijd was beginnen sleuren aan het peloton. Zo woekerde hij met zijn krachten waardoor hij aan de eindmeet geen puf meer zou hebben voor de sprint. Bovendien bracht hij de tegenstanders in een zetel naar de finish.

Heel Limburger ziet onmiddellijk dat dergelijk gedrag volledig rijmt met dat van voormelde Vandetutten. Niemand snapt ooit wat ze eigenlijk aan het doen zijn -zijzelf waarschijnlijk ook niet - maar zeker is dat ze de adviezen van experten negeren en hun zin veelal doordrijven zonder consideratie voor de nefaste gevolgen. 

Deze attitude is zo vertrouwd dat wanneer schoolmeesters of het CLB een kind omschrijven als een ‘Vandetutteke’, dat ouders weten dat hun kroost het niet ver zal brengen. Dat wordt in het beste geval begeleid wonen, beschutte werkplaats of iets in de politiek. In dat laatste geval worden ze na één mandaat snel weggepromoveerd om verdere schade te voorkomen.


Virus
Nu blijkt bovendien dat dit ‘Vandetut-gedrag besmettelijk is. Na de covidpandemie is er nu het ‘Vandetut-virus’. Volgens Johnson&Johnson blijkt dit erg resistent en woekert het vooral in politieke milieus in Limburg.  Zelfs zonder het diploma van pillendraaier hadden we dit ook kunnen verzinnen. Kijkt u even mee naar de actuele politieke ontwikkelingen in onze provincie.  

Limburg loopt leeg
Volgens het planbureau zou Limburg tegen 2070, 60.000 inwoners minder tellen in tegenstelling tot andere regio’s waar de bevolking gestaag toeneemt. Onze politieke slaapkoppen met voorop gouverneur Jos Den Afpaler, spraken van een een 'wake-up call'. Zou het?.
Deze voorspelling spoort met een hele reeks ontwikkelingen die deskundigen al lang onderkennen. Denk ondermeer aan de ondermaatse mobiliteit, de brain drain, het slap cultuurbeleid etc. Voeg hier nog een continu gebrek aan financiële middelen aan toe samen met de (veel te) kleine gemeenten die geen daadkracht aan de dag kunnen leggen en je weet gelijk waar dit toe leidt. Laat ons, om het niet te lang te maken, alleen het mobiliteitsbeleid even onder de loep nemen:

Busje komt zo
Na meer dan 50 jaar bakkeleien over het vlot trekken van de Noord-Zuid verbinding, was het de burgemeester van Antwerpen die onze Limburgse sufkoppen bij het handje nam en stelde dat er tunnels moesten worden gegraven. Onvoorstelbaar dat dit meer dan een halve eeuw heeft moeten duren. En als u dacht dat ze hieruit zouden leren. Nee hoor! Zo ontwikkelden experten een zorgvuldig uitgekiend mobiliteitsplan dat er voor zorgde dat iedereen in Limburg met het openbaar vervoer binnen het uur op zijn bestemming kon zijn in onze provincie. Dit Spartacusproject combineerde tram, trein en bus en betekende eindelijk een adequate mobiliteitsoplossing voor onze achtergestelde gouw. Dit was echter zonder burgemeester Seef Vandetut gerekend die samen met de andere onbenullen van het Hasselts stadsbestuur hierop ging dwarsliggen. Zonder voorbereidende studie, gedegen analyse, blauwdruk voor een alternatief plan, doorspijkerde financiering, noch overleg met de minister van mobiliteit …begon Vandetut te kakelen dat de sneltram niet door “zijn wijk" zou rijden. En hiermee verziekte hij het openbaar vervoer voor gans Limburg. In plaats van deze praatjesmaker  op zijn plaats te zetten, ging de rest van de verantwoordelijke politiekers mee in deze onzin, met op kop de minister van mobiliteit, Lydia Zonnepaneel (AKA Lydia Trambus). Deze ging zelfs op zoek  naar alternatieve pistes en voertuigen, wars van de adviezen van de specialisten. 
Nu blijkt dat er in Diepenbeek enkele politici een negatieve PCR test hebben afgelegd. Verlost van het Vandetut-virus maken zij korte metten met deze flauwekul en eisen een sneltram en geen -veel te trage- trambus. 

Reconversie
Gezien de Vlaamse Overheid de provincies wil afschaffen, raadpleegt onze gouverneur, Jos Den Afpaler, regelmatig de lijst met knelpuntberoepen voor het geval een carrièreswitch zich zou opdringen. Zo zag hij al enkele interessante jobs passeren: parapluverkoper, snorrendrukker en loodgieter (m,v,x). Voor deze laatste job waarschuwen de consumentenorganisaties alvast dat alle verzekeringsmaatschappijen zich terugtrekken bij lekken veroorzaakt na installatie of reparatie door Jos Den Afpaler.