HBvLoon: Ecce Homo Politicus

vrijdag 7 januari 2022 14:57Ecce homo politicus

IMG_0869.JPG
Op mijn vaste stek in KultuurHuis De Tijd Hervonden, mijmer ik bij de gedachte: Wie zijn onze (Limburgse) politici?; Wat doen ze?; Wat drijft hen?

In het verleden werd in Het Belang van Loon (HBvLoon) al omstandig uitgeweid over de Hasseltse fratsenmakers wier gezamenlijke kennis inzake openbaar vervoer, ruimtelijke ordening of cultuur gemakkelijk op een bierviltje kan. En dan is er nog ruimschoots plaats voor een glas Duvel. Dit hoeft an sich geen probleem te zijn. Dat wordt het pas als ze adviezen van deskundigen in de wind slaan en menen het beter te weten. De gevolgen daarvan zien we hier alle dagen.


Maar hoe gaat het de andere Limburgse politici af? Om hun praktijken, prestaties en persoonlijkheden te schetsen, beroepen we ons graag op hun eigen uitlatingen bij de  fusiegesprekken en -discussies vorig jaar. Zo lazen en hoorden we in Het Sneppeke (ook bekend als Het Belang van Limburg) en TVL wat ze van elkaar denken: onbetrouwbaar, leugenaars en bedriegers. Els Bokkenpruik, burgemeester van Wellen, vindt ze zelfs ronduit dégoutant. En dan houden wij het hier nog netjes.  

Het is echter niet enkel bij de fusiegesprekken dat deze karakteristieken op tafel komen. De oud burgemeester van Opglabbeek vindt zich onheus behandeld na de fusie met Meeuwen-Gruitrode. Hij liet weten dat het ‘verraders’ waren die hem voor de zot hielden en messen in zijn rug staken. Ook in Oudsbergen is het dus gezelligheid troef. 

En voor u dacht dat deze kwaliteiten en persoonlijkheidskenmerken zich enkel manifesteren bij de de spanningen en frustraties voor, na en bij discussies over de gemeentefusies kunnen we u geruststellen. Leg uw oor maar eens te luisteren in het ‘gemoedelijke’ Diepenbeek hoe ‘onfatsoenlijk en achterbaks’ ze daar zijn. En dat naar hun eigen zeggen! 

Enfin, dat wat betreft onze lokale politiek. En voor u dacht dat het op het Vlaams niveau beter ging tussen onze Limburgse politici,  bent u gelijk een illusie armer. Ook hier gunnen onze Limburgse politici elkaar het licht niet in de ogen. Ze omschrijven elkaars handelen bovendien als ‘rancunebeleid' en ‘struisvogelpolitiek’;  ze laten hun Limburgse collega’s schrikken met een verrassingsbezoek door een deurwaarder en ze lachen met Warrige Wouter zijn portretkunst. Ook op dit niveau is niets menselijks hen vreemd.

Op nationaal vlak, zit er maar ééntje als staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking. Niet alleen is het moeilijk om dan ruzie te maken, ze is bovendien al een tijdje vermist. Het programma Opsporing Verzocht is nu naar de Congolese Brousse afgezakt, waar ze zou zijn verloren gereden met haar Ford Focus. 

En dan moet je weten dat de brave Limburgse belastingbetaler alleen al voor de burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden, ieder jaar opnieuw 30 miljoen euro (dat is 1,2 miljard Belgische frank!) kwijt is aan enkel de lonen en pensioenen van deze farceurs (exclusief de uittredingsvergoedingen!).

Als de uitbater van het KultuurHuis (Uitbater DTH)  me nog een koffie brengt, voorspel ik dat deze politici bij de volgende verkiezingen weer durven vragen om ons vertrouwen.
Uitbater DTH:  Zoals Mulisch al zei: "Politiek zou zonder het slechte geheugen van de mensen niet mogelijk zijn"


van uw verslaggever, Jo van Mulcken, voor Het Belang van Loon.