HBvLoon: Poeperkesdag

vrijdag 24 december 2021 10:29Al eerder hadden we het uitgebreid over de dwerggroei van onze Limburgse gemeenten. Bij dit thema mogen wij zeker de komende fusie tussen Ham en Tessenderlo niet onvermeld laten. Met deze verwoede poging in de toekomst een rol te kunnen spelen tussen de steden als Gent (255.000 inwoners) of Antwerpen (520.000 inwoners) in onderhandelingen met de Vlaamse regering zitten ze aardig op koers….!? Succes zullen we maar zeggen. 

Na zware discussies met veel mitsen en maren kwamen de plaatselijke rekenwonders er plots achter dat ze heel wat subsidies dreigden mis te lopen. Hun fusie is immers te klein om beroep te kunnen doen op de volle pot die de Vlaamse Overheid de gemeenten als financiële wortel voorhoudt. Zij kunnen enkel een schuldvermindering krijgen van 300 euro per inwoner nu ze samen maar 29920 inwoners tellen. Het blijken er 80 te kort om recht te hebben op 400 euro per kop. Om dit boekhoudkundige euvel recht te zetten, zat er niks anders op dan het bevolkingsaantal op te krikken. Omdat er uit de buurgemeenten niet veel mensen enthousiast bleken om hun naam op een brievenbus van deze nieuwe fusiegemeente te hangen, ging het gemeentebestuur internationaal met een grote wervingscampagne. Er werd uitgepakt met posters in Kaboel, Damascus, Libanon en de Gazastrook met de melding dat iedereen welkom was onder de schreeuwende titel: Wir schaffen das! 
Nu ook dit een slag in het water bleek, moest het maar van de inwoners van Ham en Tessenderlo zelf komen, vonden de gemeenteraadsleden. Vandaar het lumineuze idee om jaarlijks een poeperkesdag te organiseren. De vakbonden gingen onmiddellijk akkoord als het tenminste gepaard ging met een extra verlofdag. Met Sodexo vonden ze gelijk een inventieve partner. Vergeet maaltijd-, poets- en eco-cheques. In Tessenderlo en Ham heb je nu een poeperkescheque die kan gebruikt worden in lingeriezaken, bij optredens van de Chippendales en voor abonnementen op porn hub en andere aangebrande zenders. 

Nog maar net was de rest van politiek Limburg bijgekomen van het lachen of ze kregen de melding dat onze provincie in 2024 een Kamerzetel dreigt te verliezen vanwege een te trage bevolkingsaangroei. Deze gaat naar de provincie Namen waar de procreatie vlotter loopt. Bij een extra vergadering van het ‘Burgemeesterparlement’ werd bij onmiddellijk ingang besloten het idee van een poeperkesdag voor heel de provincie uit te rollen. De precieze datum zal later worden meegedeeld. Naar verluidt zou 1 april de voorkeur genieten. 

Verslag van uw reporter, Jo van Mulcken, voor Het Belang van Loon