HBvLoon: Het Zwarte Gat

maandag 11 oktober 2021 09:47


Onder het motto: ‘Hasselt heeft het’, is er in het verleden al heel wat opgelijst in uw favoriete krant: Het Belang van Loon (HBvLoon).  


Zo hadden we het uitgebreid over het stadslogo dat is gepikt van een Fins technologiebedrijf en de van een Bilzerse VZW overgeschreven baseline; hebben we uitgeweid over de grazende tuincontainers, berichtten we omstandig over de gecorrumpeerde burgemeester Vandetut (Die tram komt niet door mijn wijk) en de duidelijke prioriteitenstelling van onze schepen voor Ruimtelijke Wanorde, de socialist Marc De Mol (Vooruit): ‘De vastgoedsector moet er ook aan verdienen’. Maar evenzo hebben we u ingelicht  over de leegstand in Hasselt die het tweede hoogste is van alle Vlaamse centrumgemeenten, enz. Enfin, Hasselt heeft het allemaal.


Vandaag wou ik schrijven over de fantastische kunstprojecten in de openbare ruimte die in Oudenaarde, Watou, de kuststreek en Brugge worden/werden georganiseerd en waar onze Limburgse Hoofdstad weer een straffe culturele repliek voor klaar had: ... banale kermiseendjes.


Maar, beste lezer, eerst moet ik u iets onthullen over een bijzondere ervaring die met stip moet worden genoteerd in de lijst: ‘Hasselt heeft het’  


Einstein had uitgerekend dat er in de ruimte zwarte gaten moesten zitten. Al jaren zijn cosmonauten, sterrenkundigen, astrologen en Stijn Meuris er naar op zoek.

Maar, beste lezer, wij ontdekten een zwart gat in Hasselt centrum!

Zo liepen we recent van de Grote Markt naar de Sint Jozefstraat. - Dit is op zich al een kosmische ervaring gezien de enorme leegstand in het Maastrichterstraatje, waar er een doodse stilte heerst en je geen levende ziel bespeurt. - Om dan te eindigen voor het weinig glorieuze winkelcentrum van de TT-wijk. Dit ontvangt u met een groot zwart vlak dat me onwillekeurig deed terugdeinzen, vrezend dat ik door deze immense en diep zwarte structuur  zou worden opgeslokt en in een zwaartekrachtloos hol zou worden gezogen waaruit ik nooit zou weerkeren.


Alras spoedde ik me naar KultuurHuis De Tijd Hervonden (DTH)  om te bekomen van deze existentiële ervaring en drink van consternatie drie tassen koffie na elkaar.  

Nog steeds geëmotioneerd door het gebeuren doe ik mijn relaas en besef dan pas dat Hasselt de relativiteitstheorie van Einstein aan het wankelen heeft gebracht.


Terwijl ik mijn verhaal doe, is de uitbater druk bezig met het klasseren van zijn energiefacturen. Als ik klaar ben met mijn uiteenzetting reageert hij:


Uitbater DTH: Zeg, Einstein, het enige zwarte gat dat ik zie, zit in mijn boekhouding!Van uw verslaggever, Jo van Mulcken, voor het Belang van Loon.