Verhalen: Koen Tinel

zaterdag 7 december 2013 18:00Van 2 december tot 30 maart 2014 loopt in het KultuurHuis De Tijd Hervonden de tentoonstelling ‘Verhalen van het Pajottenland’ van kunstenaar Koenraad Tinel.


Het werk van Koenraad Tinel is veelzijdig. Hij verraste met spraakmakende tentoonstellingen en verwierf ook brede erkenning voor zijn uitzonderlijke tekenkunst. Belgische galerieën organiseerden individuele tentoonstellingen en presenteerden zijn werk in het buitenland. In 2000 organiseert de Vlaamse Gemeenschap de openluchttentoonstelling BRGL met 42 monumentale werken in het domein van Groenenberg (Gaasbeek). Hij exposeert zijn APOCALYPTISCHE RUITERS in de Brigittinenkapel in Brussel. De jongste jaren graaft hij met zijn tekenwerk in de mythen, sproken en oerverhalen van de mensheid. Na het voltooien van de cyclus SCHEISSEIMER verdiept hij zich met diverse beelden en inktschilderingen in de mythe van EUROPA. Tegelijkertijd werkt hij aan het vervolg op SCHEISSEIMER, zijn getekende herinneringen aan de periode 1946-1952 in Gent onder de titel FLANDRIA CATHOLICA. Voorts werkt Koenraad Tinel vaak mee aan projecten van bevriende muzikanten en theatermakers. Zo zorgt hij in 2000 voor de scenografie van de productie LARF van Josse De Pauw en Peter Vermeersch, waarin hij ook live optreedt als schilder van een metershoog doek. (www.koenraadtinel.be).


In de tentoonstelling in KultuurHuis De Tijd Hervonden vind je 12 tekeningen die Koenraad Tinel maakte voor het boek ‘Verhalen uit het Pajottenland).


Al meer dan een halve eeuw woont en werkt tekenaar en rasverteller Koenraad Tinel in het Pajottenland, het glooiende landschap ten zuidwesten van Brussel, waar in de kleine dorpen een karakteristieke mengeling van koppigheid en bijgeloof, van achterdocht en bruegeliaanse gulheid heerst. Voor Verhalen van het Pajottenland liet Tinel zich inspireren door kleurrijke figuren uit zijn omgeving: de postbode, de boer met zijn varkensbeer, de tuinman zonder benen... Bevriend auteur Stefan Brijs luisterde naar de indringende, vaak komische en tegelijkertijd tragische verhalen van Koenraad Tinel en schreef in zijn gekende sobere en trefzekere stijl tekst bij de intrigerende beelden. (Tinel, K.,  Brijs, S., ‘Verhalen uit het Pajottenland, Uitgeverij Atlas Contact, 2013)